Avusturya İslam Cemaati 40. yılını Viyana Eyaleti Belediye Sarayı’nda gerçekleştirdiği etkinlikle kutladı. Programa Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen başta olmak üzere Viyana Eyalet ve Belediye Başkanı Michael Ludwig, devlet erkânı ve dini temsilciler katıldılar.
Program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlarken, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Viyana Eyalet ve Belediye Başkanı Michael Ludwig ve Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural birer konuşma gerçekleştirdiler.
Etkinlikte gerçekleştirilen kum sanatı gösterisiyle İslam’ın Avusturya topraklarındaki geçmişi anlatılırken, ebru sanatı ve Türk müziğinden örnekler de davetlilere sunuldu.
-“İslam Yasası’nın kabulünden 107 yıl sonra İslam ve Müslümanlar, Avusturya’da ebedi yabancılar olarak görülmemelidir“
Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, 1912 yılında imzalanan İslam Yasası’ndan 107 yıl sonra İslam’ın ve Müslümanların, Avusturya’da artık ebedi birer yabancı olarak görülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Van der Bellen, farklı dinler arasındaki dayanışmanın en iyi örneklerinin aniden gelişen olaylarda daha iyi gözlemlendiğinin altını çizerek geçen sene mayıs ayında Naziler tarafından katledilen insanların fotoğraflarının bulunduğu sergide gerçekleşen olaylara dikkat çekti. Birinci bölgede açık alanda ziyaret edilen sergide, Nazi soykırımı sonrası hayatta kalan insanların fotoğrafları sergilenmiş, bu fotoğraflardan bazıları kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmişti. Müslüman’ından Hristiyanı’na ve Yahudisine herkes bir araya gelip zarar gören eserler onarılmış, fotoğrafları korumak amaçlı nöbet tutulmuştu.
Bu hareketin, Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin birlikte yaşamı için çok değerli olduğuna işaret eden Van Der Bellen, “Bu, birlikte yaşam için çok güzel bir işaret, nefrete karşı ise güzel bir karşı duruştur.” ibarelerini kullandı.
Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig: “Toplumumuzda ırkçılık, antisemitizm ve İslam düşmanlığı gibi akımları açık bir şekilde reddediyorum“
Viyana Eyalet Başkanı Michael Ludwig yaptığı konuşmasında toplumdaki ırkçılık ve İslam düşmanlığı gibi akımların kabul edilemez olduğuna değinirken, İslamofobi ve antisemitizme karşı çalışmaların devam ettiğini ve bu amaçla Viyana eyaleti tarafından hazırlanan projeyle tüm dini temsilcilerin biraya geleceğini ve projenin yakın zamanda tamamlanacağının haberini verdi.
700.000 Müslüman’ın Avusturya’da yaşadığını ve 300.000 Müslüman’ın da Viyana Eyaletinde hayatını sürdürdüğünü dile getiren Ludwig, Müslüman vatandaşların Viyana’daki yaşam hakkında olumlu geri dönümlerde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
-İslam Avrupa’nın bir parçası
İGGÖ Başkanı Ümit Vural da İslam Yasası’yla başlayan ve Avusturya İslam Cemaati ile hukuki boyut kazanan Müslüman azınlığın Avusturya’daki tarihçesine değindi.
-Müslümanlara karşı ırkçılık antidemokratik bir oluşumdur.
Vural, “Müslümanlara karşı yükselen ırkçılık, hastanelerden restoranlara kadar yaşamın birçok alanında Müslümanlara yönelik ayrımcılığı hissedilir bir hale getirdi. Kimse yanlış bir tasavvura kapılmamalıdır. Toplumda bir grubun ayrımcılığa maruz kalarak zarar görmesi, bütün topluma ve her şeyden önce demokrasimize zarar verir. Irkçılık ve ayrımcılık, antidemokratik semptomlardır.” ifadelerini kullanarak ayrımcılığın ve ırkçılığın toplumlara verdiği zararların altını çizdi.
-Tarihçe
Bosna Hersek’in Avusturya-Macaristan İmparatorluğuna katılmasının ardından 1912’de “İslam Yasası“ olarak adledilen yasayla Müslümanlar resmen tanınmış, 1970’lerin başında Müslüman misafir işçilerin ülkeye çağrılmasıyla yeni bir Müslüman azınlık oluşmuş ve 1979 yılında Avusturya İslam Cemaati kurulmuştur.
Avusturya İslam Cemaati (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich) Avusturya’da yaşayan 700.000’i aşkın Müslüman vatandaşı temsil etmektedir.