ANAYASA Mahkemesi, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından geçen yıl yetkili makamlara verilen ve nasıl elde edildiği tespit edilemeyen sözde Türk seçmenlerine ait listeye ilişkin kararında, “Belge, gerçek ve güvenilir değil.
ANAYASA Mahkemesi, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından geçen yıl yetkili makamlara verilen ve nasıl elde edildiği tespit edilemeyen sözde Türk seçmenlerine ait listeye ilişkin kararında, “Belge, gerçek ve güvenilir değil. Ayrıca belgenin nereden geldiği ve hangi zaman dilimine ait olduğu da saptanabilmiş değil. Bu nedenle uygun kanıt oluşturmamaktadır” ifadelerini kullandı. Mahkeme, gerçekliği ve nasıl elde edildiğine ilişkin belirsizliklerin yanı sıra elektronik ortamda hazırlanan belgelerin manipülasyona çok müsait olması nedeniyle söz konusu belgenin Avusturya vatandaşlığından çıkartılma kararına temel oluşturamayacağına hükmetti.
MANİPÜLASYONA AÇIK
Avukat Dr. Kazım Yılmaz, Anayasa Mahkemesinin ülkede yaşayan Türk asıllı Avusturya vatandaşlarının çifte vatandaşlık suçlamaları nedeniyle karşı karşıya kaldıkları mağduriyeti gidermek adına ‘tarihi bir karar’ aldığını söyledi. Yılmaz, “Mahkeme, idari mahkemenin kararına gerekçe teşkil eden sözde seçmen listelerinin gerçekliği, güvenilirliği ve nerede, nasıl hazırlanıldığına ilişkin kesin bir bilginin olmamas, söz konusu belgelerin manipülasyona açık olması nedeniyle delil olarak kullanılmayacağına hükmetmiştir” dedi.