AVUSTURYA’DA KAPANMA YOK! KONTROLLER SIKLAŞACAK

Avusturya’da COVİD 19 Salgınında 5. dalga etkisini göstermeye başladı. Omikron varyantıyla birlikte son bir haftada vaka sayıları 10 binlere ulaşırken, Hükümet, eyalet başkanları ve COVİD Kriz Koordinasyon Kurulu ile yeni yol haritasını görüştü. Vaka artışıyla birlikte kontrollerin artacağı belirtilirken, beklenen kapanma kararı çıkmadı.

Avusturya Federal Başbakanı Karl Nehammer, Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein, GECKO Kurul Genel Koordinatörü Katharina Reıch, Avusturya Ordusundan Rudolf Striedinger toplantı sonrasında izlenecek yol haritasını aktardılar.

– “Omikron, Delta varyantına göre daha farklı seyrediyor”

Başbakan Karl Nehammer, virüsün hiçbir engel tanımadığını ve sürekli değişikliğe uğradığını belirterek, Omikron’un da ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi. Nehammer, “Virüs hakkında bildiğimiz en önemli durum kolay bulaşmasıdır. Şu anda günlük 10 bin enfeksiyon yaşarken gelecek günlerde bu sayı daha da yükselecektir. İyi haber ise Omikron, Delta varyantına göre daha farklı seyrediyor.” dedi.

Aşının öneminin bir kez daha ön plana çıktığını vurgulayan Başbakan Nehammer, “Omikron’un yayılması oldukça hızlı. Tehlike yaratmaması için de aşı oldukça önemli. Önlemlerimizde aşıyı ön planda tutacağız. Hep birlikte yeni bir kapanmayı engellemek için elimizden geleni yapacağız. Yeni bir kapanma olup olmayacağı için hep birlikte neler yapabileceğimizi ve nasıl savaşacağımızı bulmalıyız. Bunun için de sağlıkçıların söylediklerini ciddiye alalım.

Başbakan Nehammer yapılan toplantı sonucunda önemli kararlar verildiğine dikkat çekerek, önümüzdeki hafta kontrollerin sıklaşacağının altını çizdi.

Buna göre; İşletmelerde kontrol mekanizması güçlenecek, eğer uyulmasa kontrol mekanizması işletmeleri kapatma hakkına sahip olacak. Bir diğer önlem ise “FFP2 maske”. Açık ve kapalı alanların tümünde 2 metre sosyal mesafenin oluşmadığı tüm alanlarda FFP2 maske zorunlu olacak.

 

Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein de yaptığı açıklamada Avusturya’da şuanda her 10 kişiden 7’sinin aşılı olduğunu ifade ederek 1 milyondan fazla aşı yapıldığını duyurdu. Aşılı olanların omikron varyantına karşı daha koruma altında olduğunu hatırlatan Mückstein, “Bunlar güzel başarılar ve Avusturya şu anda pandemiden rahat sıyrılıyor. Bu yeni varyant bakış açımızı değiştirecek ve gelecek haftalarda sayılar aşırı yükselecek, ancak etkileri ise daha az olacak. Güncel olarak uluslararası omikron artışını izliyoruz.  Diğer Avrupa ülkelerine göre daha aşırı önlemlerimiz var. Bu kurallar başka ülkelerde tartışma aşamasında. Ancak sıkı önlemlerimiz devam edecek ve aşısız insanlar için kurallar geçerli kalacak, 2 aşı zorunluluğu devam edecek.” Diye konuştu.

İlk hedeflerinin sağlık sistemini korumak olduğunu belirten Mückstein, Omikronun daha bulaşıcı olmasına rağmen, hastaneye veya yoğun bakıma yatış olasılığının daha az olduğunu, ancak bunun bir gevşeme sebebi olmadığını söyledi.

Toplantı sonrasında ise alınan kararlar şu şekilde açıklandı;

  • Kontroller ve cezalar arttırılacak
  • İşletmelerde Covid önlemleri kontrol edilecek
  • Karantina şartlarında K1 ve K2 arasında fark olmayacak
  • 3 doz aşılı olanlar temaslı sayılmayacak
  • Karantinadan 5. Gün sonunda Negatif sonuçlu PCR test ile çıkış yapılabilir
  • Açık alanlarda dahil 2 Metre sosyal mesafenin sağlanamadığı yerlerde FFP2 maske zorunlu
  • Mümkün ise HomeOffice çalışılmalı
  • Yeşil Pasaport süresi 6 aya düşürülecek

 

Önceki İçerikAVUSTURYA EKONOMİSİ AVRUPA’DA YENİDEN GÜÇLÜ!
Sonraki İçerikVİYANA EYALET VE BELEDİYE BAŞKANI LUDWIG’DEN AÇIKLAMA!