YUNUS OZAN SÖYLER – ADİL ELMAS – (VİYANA) – 44 yıl önce Avrupa’nın çeşitli ülkelerine işçi olarak gelen yüzlerce gurbetçi gibi onlar da Avusturya’da ülke ekonomisine katkıda bulunarak mesleklerini sürdürüyorlar. 25 yıl farklı sektörlerde çalıştıktan sonra hayali olan işyerini oğluyla birlikte kuran Cevat Yoldaş, oğlu ve torunu için bıraktığı mirasın maddiyattan çok daha önemli olduğunu ifade etti.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 69 yaşındaki Cevat Yoldaş, 45 yaşındaki oğlu Murat Yoldaş ve 18 yaşındaki torunu Murat Yoldaş ile birlikte aile işletmesi olan Maroltinger Garage Oto tamirhanesinde müşterilerine hizmet veriyorlar.
İşçi olarak geldiği Avusturya’da 25 yıl farklı mesleklerde çalıştıktan sonra kendi iş yerini kurmak için oğluna oto tamirciliğini yapması konusunda baskı uygulayan Cevat Yoldaş, oğlunun meslek seçimine yön verdiğini söyledi.
-“Benimde içimde uhde olan kendi işimizi kurmaktı”
Avusturya’da ilk olarak bir asfalt firmasında işçi olarak başladığını dile getiren Cevat Yoldaş, o yıllarda oğlu Murat Yoldaş’ın 2,5 yaşında olduğunu kaydetti.
Yoldaş, “İlk olarak asfalt firmasında iş başı yaptık ve 25 yıl boyunca farklı sektörlerde çalıştım. Oğlumda artık büyümüştü ve benimde içimde uhde olan kendi işimizi kurmak vardı. Sürekli bunu düşünüyordum. Oğlum bu meslekte yetişti. Allah razı olsun hiçbir zaman beni kırmadı. Mesleğini yaptı. Mesleğini yapınca da baba olarak bende her zaman arkasında durdum. İlk olarak ortaklarımızla birlikte bir firma açtık. Oğlum o firmanın genel müdürüydü. Bende onun yanında yardımcı olarak çalıştım. Çünkü benim esas mesleğim tamirci değildi ama tamirciliği çok seviyorum. Bu işe uygun olduğumdan dolayı büyük bir hevesim vardı. Bu hevesimi de Allah’ım bana yaşattı. Oğlum o firmada ustalık eğitimini tamamladıktan sonra bugün sahip olduğumuz firmayı aldık. 5 – 6 sene ortağımızla çalıştıktan sonra firmayı devraldık. 2013 yılından beri kendi firmamızı işletiyoruz.”
-“Çocuklarıma miras olarak maddiyat değil de manevi bir şey olan meslek sahibi yaptığı için onurluyum, gururluyum”
Avusturya’da işveren olmalarını sağlayan ve oğlunun oto tamirciliği mesleğini seçmesi için baskı uygulayan Yoldaş, “Bunların hepsi alınır satılır, insanlar doğru yapar yanlış yapar. Ben bunun peşinde değilim. Ama sevindiğim tek bir konu var; çocuklarıma miras olarak maddiyat değil de manevi bir şey olan meslek sahibi yaptığı için onurluyum, gururluyum. İnşallah bundan sonra da devam ederler. Ben buraya kadar geldim, yoruldum. Artık 69 yaşındayım ben çekiliyorum, ben oğluma, oğlumda oğluna bu işi devredecek. Torunumda yetişiyor artık. İçimdeki sıkıntıları atlattım, oğlum yalnız değil artık, çocukları yetişti. Şimdi bana pek fazla ihtiyaçları kalmadı. Allah’a çok şükür işlerinin başındalar. Bununla da ben çok mutluyum. Allah herkese böyle bir evlat, böyle torun ve böyle bir iş yeri versin.” diye konuştu.
-“Bu mesleği öğrenmek istemiyordum”
Babasının isteği ve baskısıyla oto tamirciliğine başlayan 45 yaşındaki Murat Yoldaş ise şunları kaydetti; “1991 yılında babamın isteğiyle oto tamirciliği mesleğini öğrendim. 1995 yılında kalfalık belgemi, 2003 yılında da ustalık belgemi aldım. Aslında ben bu mesleği öğrenmek istemiyordum. Babamın isteği ve biraz da baskısıyla bu mesleğe başladım. Geçmişe baktığımda bunun doğru karar olduğunu gördük. İyi ki de babamın sözünü dinlemişim. Çok iyi yerlere vardık. Babama çok minnettarım, çok teşekkür ediyorum. İnşallah benim oğlumda benim sözümü dinler ve yolu aydınlık olur.” dedi.
-“ Biz meslek olarak; babamdan dürüstlüğü öğrendik”
Meslek seçiminde babasından gördüğü baskıyı oğluna uygulamadığını ifade eden Murat Yoldaş, “Bir kızım iki oğlum var. Kızım da, oğlum da bu mesleği istemiyordu. Ama benim de son kozum küçük oğlum vardı. Onun yapacağını düşünüyordum. Sağ olsunlar, kızım da oğlum da son 3 yıldan beri bizimle aynı firmadalar. Önümüzdeki yıllarda inşallah firmayı devralacaklar. Ben babamı dinleyip çok iyi yerlere vardığım için babama çok minnettarım. İyi ki de dinlemişim babamı. İnşallah benim oğlum da aynı şekilde iyi yerlere varır. Biz meslek olarak; babamdan dürüstlüğü öğrendik, kendine nasıl davranılmasını istiyorsan müşterilere de o şekilde davranmasını öğrendik. Oğlum çok şanslı böyle bir dedesi ve babası olduğu için.” diye konuştu.
-“ Dedemin ve babamın yolunda devam edeceğim”
Babasının mesleğini seçerek oto tamirhanesinde kalfa olan 18 yaşındaki Murat Yoldaş, babasını mesleğinin yanı sıra ismini de taşıyor. Küçük yaşlarda babasıyla birlikte tamirhaneye geldiğini ifade eden Yoldaş, “Babamın ve ustaların çalışmalarını izliyordum. Bu bende büyük bir ilgi oluşturdu. Tamirhanede denemler yaparak başlamak istedim. Meslek olarak oto tamirciliğini seçtim. Okulun ilk senesi biraz zordu. Ondan sonra devamı gelmeye başladı. Zor oluyor ama hayatta öyle kolay değil. Denemek lazım. Dedemin ve babamın yolundan devam edip daha iyi yerlere götüreceğim.” Szölerini kullandı.