Homer Auto Service’nin 10 Mayıs Perşembe günü yeni genel müdürlük binası açılışına katıldım. 15 yıl önce  “Yolculuk keyfinin kesilmediği bir dünya yaratmak” vizyonu ile yola çıkıp bir çok başarılı operasyona imza atan şirket genel müdürü Haluk Yeşilbayraktar ile bir söyleşi yaptık.

Röportaj: Fedai Çakır

Haluk Yeşilbayraktar; Kendisinin ve kurucusu olduğu Homer Auto Service’nin başarısının arkasında bir inanmışlığın olduğunu söylüyor ve ekliyor. “Bu yolda bana ve yaptığımız işe inananlar ile bu başarıya ulaştık.” Sizler için sorularımızı birer birer sorduk;

 

Homer’i bize değerlendirebilir misiniz?

15 yıl önce çıktığımız yolda çok önemli bir dönüm noktası. Bir mihenk taşı denilebilir ya da dönüm noktası denilebilir. Bir küçük tamirhanede ateşlenen, orada ortaya çıkan bir fikir ile inişli çıkışlı bir yolculukla 15 yıl sonra geldiği nokta.

68 tane servis, yedek parça tedariki, müşteri hizmetleri, çağrı hizmetleri ile onarımı bir bütün olarak görüp, bir bütün olarak değerlendirip, sonra onarım öncesi onarım sonrası hizmetleriyle beraber bütünleşik mantıkla çalışan Türkiye’de ki tek yapıdır Homer.

Bu yapıyı insanlara, kurumlara, sigorta şirketlerine, filo şirketlerine anlamak ve kabul ettirmek gerçekten çok zor oldu. Yeni genel müdürlüğünün açılışını yapmamız, değerleri misafirlerimizin burada olması, davetimizi kabul edip gelmiş olması aslında bu fikrin de bir anlamda bu düşüncenin de kabul edildiği anlamına gelmektedir.

Yeni genel müdürlük binamıza taşındık, çünkü operasyonumuz büyüdü. İşimiz büyüdü. Çok yönlü düşünüyoruz. Servislerimiz için eğitim merkezi oluşturduk bu binada. Yeni bina ile iletişim ve operasyonlarımız daha profesyonel alt yapıya kavuştu. Yine bu binada servislerin olması gerektiği gibi bir örnek servis kurduk. İstanbul’da ki üst düzey (iş yoğunluğu çok olan) müşteriler için bir merkez ve öncelikli onarım merkezi oluşturduk.

Sonuç itibarıyla servisleri, müşteri kurumları ile birlikte Homer’in marka olarak kendisine yakışır bir alt yapı oluşturmuş olduk. Homer bir aile, aile olmakta böyle birşey. Bizi bu noktaya taşıyan servislerimiz. Onlar olmasa bu iş olmaz. Bize güvenerek sözleşme yapan kurumlar, o kurumlarda ki profesyoneller, baştan beri emeği geçen tüm personel, çalışan veya ayrılmış hepinse şükranlarımı sunuyorum.

Sanayide ki ustalarla yada tamir atölyelerinden sizin farkınız nedir?

Tamir sektöründe ki insanlar ben işimi doğru yapıyor muyum?, ben arabayı tamir ediyor muyum? Yapıyorum. Peki. Ben işimi doğru yapıyorsam onun dışındaki detaylara gerek yok düşüncesinde. Ama artık zaman değişti bizler bir alanda üreticiyiz onun dışında onlarca yüzlerce alanda tüketiciyiz. Tüketici olduğumuz alanlarda karşımızdaki kurumlardan ne bekliyor isek, üretici olduğumuz alanlarda da karşıdaki kurumlar bizden onu bekliyor. İyi usta olmak yetmiyor.

Fiziksel şartlar, teknik ortam, çağdaş cihazlar kullanılması, eğitimli insan gibi kavramlar sanayide ki insanların kaçırdığı noktalar. Homer dediğimiz kavram; evet sadece ustalık yetmez işin içine hizmeti de katmak, evrensel anlamlar katmak lazım diye görebilen servislerin ailemize katılması ile oluşmuştur.

Şu an 68 servis noktanız var bütün illere hizmet verilebiliyor mu?

Şu an 57 ildeyiz ama olmadığımız illerde de mutlaka çözüm noktalarımız var. Türkiye’nin neresinde olursa olsun bize ulaşan hiç kimseyi biz yolda bırakmayız.

Homer 15 yıldır kurumsal hizmet veren bir kurum. İleriye dönük bireysel hizmette verecek mi?

Bununla ilgili hazırlıklarımız sürüyor, öncelikle bu bir yazılım meselesi yazılımımızı geliştiriyoruz, ayrıca servislerimizde ki standartların bireysel müşteriye hitap edecek şekilde yükseltilmesi gerekiyor. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Muhtemeldir ki çok kısa bir süre içerisinde bireysel müşterilere ulaşacağız ve hizmet vereceğiz.

Aslında şuanda da sigorta veya filo müşterisi olarak bireysel karşılamamız var. Onlarda bir Homer algısı oluşuyor. Bu insanların kendi araçlarının tamir bakım, onarım hizmetlerinde de aklına gelen bir yer olma hedefimiz var.

Homer network dahil olmak isteyen servisler nasıl olmalı ve size nasıl müracaat edebilirler.

Öncelikle aynı vizyon da bizi anlaması, hissetmesi gerekir ve bizim de bunu anladığından emin olmamız gerekir. Bize internet yolu ile telefonla ya da mail yolu ile müracaat yapabilirler.

Bir servisin Homer olabilmesi için minimum 3 ay gerekmektedir. Karşılıklı ziyaretler görüşmeler ve sözleşme üzerinde mutabık olunması gerekmektedir.

Bizim ne yaptığımızı anlamış olması ve bizimde anladığından emin olmamız gerekmektedir. Homer bir komisyon zinciri değil. Ben sana iş gönderiyorum sende bana şu kadar komisyon ver işi değil. Homer bir inanmışlık ve bir yolculuk hikâyesi.

Yeri geliyor sıfır müşterimizde oluyor şu an olduğu gibi yıllık 40-60 bin araç onarımı bakımı yaptığımız dönemlerimizde oluyor.

Servis sertifikasyonu nedir?

Biliyorsunuz TSE’nin bir stantlaştırma verdiği bir sertifikasyon vardır. Bunun dışın da uluslararası akreditasyonu olan bir takım kurumlarla bağımsız denetleme kurumları ile yapılan bir takım çalışmalar var. Benim servislerimin teknik, idari ve işletme açısından benim servislerimin standartları bunlardır diyerek önce bunu oluşturuyorsunuz. Markanızı tanımlıyorsunuz. Bunu bir klasör haline getiriyorsunuz ve bunu servislerinize uygulatıyorsunuz.

Akredit kuruluşlardan biri ile anlaşıp benim servislerimin hepsi bu kitapta ayzan standartları hepsi sağlamıştır, siz gidin bunu denetleyin diyorsunuz. Ve ondan sonra uygunsa buna uygunluk belgesi verin. Sertifikasyon bu.

Motor meslekte okuyan öğrencilere eğitim alanında ve maddi anlamda katkılarınızı bize biraz anlatır mısınız?

Kurulduğumuz günden beri özellikle devletin eğitim kurumları ile çalışmalarımız oluyor. Bu bağlamda Şişli Meslek hocaları ile ilişki içerisindeyiz. Bu ilişkide bizim servis ve müşteri ilişkilerimizle ile ilgili eğitim planları yapıp uyguluyorlar. Bize çok destek veriyorlar. Bizde onlara çalıştıkları okullardaki gençler için teknik anlamda, maddi anlamda yardımla bulunmak için bir takım çalışmalar ve çabalar içerisindeyiz.

Genç arkadaşların inanarak ve güvenerek mezun olmalarını ve Türkiye’ye sisteme inanarak ve güvenerek mezun olmalarını istiyoruz. Ben sanat okulu mezunuyum, bir meslek lisesi mezunuyum. Mezun olduğum okulun giriş kapısının üstünde “Mektep-i amale” yazar. Yani çok eski bir meslek lisesiydi. Bir meslek lisesinden mezun olup bu noktaya gelmiş olmak önemli bir örnek diye düşünüyorum.

Aynı yoldan geçmekte olan insanlara bir katkımız olabilirse diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Son söz?

Homer’i bir aile yapan tüm üyelerine, servislerine, müşteri kurumlarına ve personeline şükranlarımı sunuyorum.

Önceki İçerikHOMER AUTO SERVİCE YENİ GENEL MÜDÜRLÜK BİNASININ AÇILIŞINI YAPTI
Sonraki İçerikSENİNLE ŞÖYLE BİR OTURUP KONUŞAMADIK