Diriliş: Ertuğrul, yapımcılığını Tekten Film’in üstlendiği, senaryosunu Mehmet Bozdağ’ın yazdığı, yönetmenliğini Metin Günay’ın yaptığı, baş rollerini Engin Altan Düzyatan, Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Didem Balçın, ve Hülya Darcan’ın paylaştıkları dizi filmdir.

İlk bölümü 10 Aralık 2014 tarihinde TRT 1 ekranlarında yayınlandığında ilk bölümünün yayınlanmasının ardından yayınlandığı günün AB grubu reyting sıralamasında 1. sırada yer aldı. Ayrıca dizi 2015 yılının en iyi dizisi ödülünü aldı. Ardından 43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde 2016 Yılının En İyi Dizisi ödülünü kazandı.

Dizinin ilk sezon hikayesi 13. yüzyılda Kayı Boyu’nun Tapınak Şövalyeleri’ne karşı olan mücadelelerini konu almaktadır.

Dizinin ikinci sezon hikayesi ise 13. yüzyılın ortalarında yine Kayı Boyu’nun bu sefer Moğollara karşı olan mücadelelerini konu almaktadır.

Üçüncü sezonda ise 13. yüzyılın ortalarında Söğüt ‘e yerleşen Kayı Boyu Ertuğrul Bey önderliğinde Bizans İmparatorluğu ve Candaroğulları Obasına karşı mücadele edecektir. Dizi için 6 ay kadar hazırlık yapılmıştır. Oyuncuların tamamına at binicilik dersleri verilirken, erkek oyunculara da kılıç kullanma dersleri verildi.

Dördüncü sezon Mogollar tekrar sahneye çıkmış görünüyor.

Dizinin gelişim süreci uzun sürdü;

Diriliş “Ertuğrul” dizisinin hazırlık süreci Şubat 2014’te başladı. 5 ayda hikaye ve çizimler bitti. Moğolistan’lı Gambat’a 3 ay boyunca çizimler yaptırıldı.

Diriliş “Ertuğrul” 60 kişilik dekor ve sanat ekibi 4 ay çalıştı ve hala çalışmaya devam etmekteler. Kostümler ve dekorlar için 4000 metrekare kumaş kullanıldı. Diriliş “Ertuğrul” dizisinin oyuncuları, yan cast ve figürasyonlar 3 ay at binme, kılıç kullanma ve ok atma dersleri aldı.

Dizideki koreografiler için Kazakistan’dan dünyaca ünlü Cengiz Han, Cehennem Melekleri 2, 47 Ronin, Barbar Conan gibi filmlerde yer alan özel koreografi ekibi Nomad geldi. Nomad hem oyuncuları, hem de atları eğitti ve dövüş koreografilerini hazırladı.

Dizide kullanılan atlar da satın alındı ve özel olarak eğitildi. Ayrıca ceylan, koyunlar, keçiler, bülbül ve keklikler de ekibin bir parçası oldu. İlk bölümün çekimleri yaklaşık 1 ay sürdü.

Özel Kostüm tasarımları yapıldı:

Diriliş “Ertuğrul” için 1000’e yakın kostüm ve binlerce savaş malzemesi ve aksesuar sıfırdan yapıldı. Kostümlerde ve börklerde kullanılan mücevherler takılar, sanatta kullanılan bakırlar, kılıçlar, kalkanlar ve tüm aksesuarlar Türkiye’nin her yerinden toplatıldı. Ahşap malzemeler tek tek elle yapıldı.

Sahnelere göre çekim yerleri ayarlandı:

Diriliş Ertuğrul için Riva ve Beykoz Kundura Fabrikasına 2 plato kuruldu. Kayı Obası Riva’da yeniden canlandı. Riva’daki plato, asıllarına uygun şekilde yapılan 600 metrekarelik Süleyman Şah otağı ve 35 adet çadırla birlikte toplam 40.000 m2 alanda kurulmuştur. Diriliş “Ertuğrul” set alanında ayrıca 12 adet değişik ebatlarda oba dükkanları, 1 adet kilim hane, otağ meydanı ve talimhane yer almaktadır.

Beykoz Kundura Fabrikasında 6000 m2’lik kapalı alana Halep, Halep Sarayı, arz odası, konuk odaları, koridorlar, zindanlar, Karatoygar mekanı, Selçuklu kasrı, Tapınakçılar salon ve odaları, tekke ve çadır içleri yapıldı. Yine Kundura Fabrikası’ndaki 5000 m2’lik açık alana Halep çarşısı, kale içi, Süleyman Şah çadır içi, Tapınakçıların zindanı, koridoru ve ibadethanesi inşa edildi.

Dizinin 3. sezon çekimlerinin Nevşehir (Kapadokya)’de yapılması kararlaştırıldı.

 

 

 

 

Önceki İçerikMeyve ve sebzeler nasıl saklanmalıdır
Sonraki İçerikSIRA DIŞI ŞAİR CEMAL SÜREYA