Korona virüsüne karşi alınan önlemler Avusturya ekonomisine büyük zarar veriyor. Her yerde hasılatlar keskin bir şekilde geriledi. Bu da sirkelerin daha az is yaptığa ve daha az para kazandıkların anlamına gelmekte. IMAS araştırma enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmanın sonucuna göre Avusturya şirketlerinin ciroları ortalama yüzde 67 oranında düştü.
Şirketlerin sadece yüzde 17’sinin cirolarında mart ve nisan aylarında düşüş görülmedi. Buna karşın yüzde 22’si ise hiç satış yapmadı. Tüm bunlara rağmen neredeyse tüm şirket sahipleri hükumetin kati önlemlerini savunuyor. En azından anket sonuçları bu dogrultuda.
İssiz sayısı hâlâ yüksek seyrediyor
Avusturya’da issizlik orani yavas yavas düsse de, yine de yüksek bir seviyede. Avusturya’da su anda 523.300 kisi issiz. Bir hafta önce issiz sayisi 9.000 kisi daha fazlaydi. Bu veriler ÖVP partili Çalisma ve Aile Bakani Christine Aschbacher tarafindan sali günü açiklandi. Ayrica, bunlara korona krizi nedeniyle sayisi 1,3 milyon civarinda olan kisa süreli çalisanlarda dahil olmakta.
Özellikle lokantacilik sektöründe issizlik azaldi. Önceki haftaya göre issiz sayisi yaklasik 5.000 kadar düstü.
Kısa süreli çalışma nedir?
Kisa süreli çalisma modeli sirketlere ve çalisanlarina destek amaçli düsünülmüstür. Kisa süreli çalisma seçeniginde çalisanlar daha az çalismaktadir. Maaslarini sirketlerden degil devletten almaktalar. Bu sayede kayda deger para tasarrufu yaptiklari için sirketlere destek veriliyor. Böylece çalisanlarini isten çikarmalarina gerek kalmiyor.
Laudamotion’da 300 kişi işini kaybediyor
Avusturya havayolu sirketi Laudamotion kepenkleri indirmenin esiginde. Laudamotion 2 yildir Irlanda ucuz havayolu sirketi Ryanair’in bünyesinde. Ryanair 29 Mayis’ta Viyana’daki Laudamotion yerleskesini kapatmayi planliyor. Bu sebeple 300 çalisan isini kaybetmis olacak.
Ryanair sendikadan yeni bir toplu sözlesme talep etmisti. Buna göre örnegin bazi uçus görevlilerinin asgari geçim ücretinden daha az kazanci olacakti. Sendika ise bunu reddetti. Ancak sendikanin ve Ryanair’in yine de mutabik kalacaklarina dair çok az da olsa bir umut var.
Toplu sözleşme nedir?
Toplu sözlesme, bir meslekteki tüm çalisanlar için düzenlenen bir sözlesmedir. Birçok farkli meslek ve o meslekte çalisanlar için toplu sözlesmeler yapilir. Toplu sözlesmede çalisanlarin haklari yer almaktadir. Sözlesmede ayrica çalisanlarin hangi isi yapmalari gerektigi ve ne kadar maas alacaklari da belirtilir. Toplu sözlesme çalisanlari korumak için tasarlanmistir.
Sendika nedir?
Bir sirkette çalisan kisiye çalisan denir. Memurlar da çalisandir. Onlar devlet için çalisiyorlar. Çalisanin tek basina taleplerinin yerine getirilmesini saglamasi genellikle zordur.
Ancak çok sayida çalisanin bir araya gelip olusturdugu bir grup taleplerini daha kolay kabul ettirebilir. Böyle bir gruba sendika adi verilir. Sendika örnegin daha yüksek maas ödenmesini saglamak için taraf olur.
Avusturyalıların çoğu koronaya karşı asi istiyor
Korona virüsüne karsi bir asi çikmasi halinde birçok Avusturyali asi olmayi istiyor. Bu verilere bir anket sonucunda varildi. Katilimcilarin yüzde 62’si korona asisina razi olduklarini söyledi. Ankete katilanlarin yüzde 25’i ise asi olmak istemediklerini belirtti.
Dünya genelinde birçok bilim insani su anda bir korona asisi üzerinde çalisma yürütüyor. Bu asinin ne zaman çikacagi henüz bilinmiyor. Aylar hatta yillar sürebilir.
Avusturyalilar koronadan sonra “çevredostu bir yeniden yapilanma” istiyor”
Korona krizinden önce birçok Avusturyali iklim degisikliginden korkuyordu. Fakat koronavirüs korkusu iklim degisikligi korkusunun yerini aldi. Korona virüsüne karsi alinan önlemler ekonomiye büyük zarar verdi. Bu yüzden birçok insan gelecegi ile ilgili endiseleniyor. Devletin parasal destek saglayarak ekonominin yeniden insaasini desteklemesini istiyorlar.
Fakat birçok kisi de ekonominin korona krizi öncesinde oldugu gibi devam etmesini istemiyor. Bunun yerine artik çevreyi ve iklim degisikligini dikkate alan bir ekonomi insa edilmesini talep ediyor. Bu “yesil yeniden yapilanma” olarak da tabir ediliyor. Bu bilgilere çevre koruma örgütü Greenpeace tarafindan yapilan bir anketin sonucunda ulasildi.
İklim değişikliği nedir?
Dünya giderek isiniyor. Buna toprak isinmasi veya iklim degisikligi deniyor. Iklim degisikligi nedeniyle dünya üzerindeki sicakliklar doganin kaldirabileceginden daha fazla artmaktadir. Birkaç derecelik artis bile ciddi sonuçlar dogurabilir. Korona krizi dünya genelinde yoksullugu artirabilir
Korona krizi nedeniyle dünyadaki asiri fakir insanlarin sayisinda önemli ölçüde artis olabilir BM bu konuda uyarida bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e göre Afrika’da milyonlarca insan büyük çapta yoksulluk tehlikesiyle karsi karsiya.
Dünya genelinde 60 milyon kadar insanin ciddi derecede yoksulluk yasayabilecegi tahmin edilmektedir. Guterres, özellikle Afrika’da açligin ve hastaligin tekrar artabilecegi konusunda da uyarida bulundu.
BM nedir?
BM, Ingilizce UNO olarak kisaltilan “United Nations Organization” açiklamasinin karsiligidir. Türkçede ise “Birlesmis Milletler Örgütü” seklinde ifade edilmekte. Kisaca “Birlesmis Milletler” de denilebilir. BM dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerin mensup oldugu bir birliktir. Avusturya da üye ülkeler arasinda yer almakta. Üye ülkelerin temsilcileri dünyadaki sorunlar hakkinda istisare etmek ve birlikte çözümler bulmak için düzenli olarak toplanirlar.