Menşei etiketlemesi ve hayvanları koruma paketi geliyor

Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nda hükümet, gıda için zorunlu menşe etiketlemesine ve yeni bir hayvanları koruma paketine karar verdi. Buna ek olarak, Ulusal Konsey Ukrayna için daha fazla fon sağlayacak ve Rusya’ya karşı altıncı AB yaptırım paketini destekleyecek.

Sosyal ve Hayvanları Koruma Bakanı Johannes Rauch (Yeşiller) daha öncesinden Twitter’da “hayvancılık ve hayvan taşımacılığı için son on yılın en büyük reform paketini” duyurdu. Hayvanların özenle tedavi edilmesi gereken canlı varlıklar olduğu konusunda farkındalık yaratmak önemlidir, dedi.

Hayvan taşımaları 19 saate kadar sürebilir

Hayvan taşımacılığında yenilikler olacak. Buna göre gelecekte, buzağıların taşınabilmeleri için en az üç haftalık olmaları gerekecek. Yolculuk 19 saate kadar sürebilir ve bir saat ara içermelidir. Kesim ve besi sığırları artık üçüncü ülkelere götürülemez. İşkenceli yetiştirme izleri taşıyan hayvanlarla reklam yasaklanacak. Rauch’a göre, daha fazla hayvan korumasına yönelik önlemler ile, tüketicilerin ve hayvan koruma kuruluşlarının artan istekleri karşılanacak.

Gıda da şeffaflık

Tarım Bakanı Elisabeth Köstinger (ÖVP), Bakanlar Kurulu’nun da Çarşamba günü kararlaştırdığı gibi zorunlu menşei etiketlemesi konusunda aynı şeyi vurguluyor. Somut olarak bu durum işlenmiş gıdalarda ve halka açık yemek servislerinde ana bileşenler olan süt, et ve yumurta için geçerli olacaktır. Buna örneğin süpermarketler ve halka açık kantinler tabidir. “Şeffaflık yaratarak tüketiciler net satın alma kararları verebilir, bilinçli olarak bölgesel ürünleri seçebilir ve böylece aile çiftliklerimizi güçlendirebilir.”

Süpermarketlerde, ambalajların üzerinde malzemelerin nereden geldiği belirtmeli ve kantinlerde bu uyarılar gelecekte menüde yer alacaktır. İlk etapta milletvekilleri, etiketlemenin gastronomide geçerli olmamasını eleştirdiler. Bu, tüm çiftçiler için bir hayal kırıklığıdır. Köstinger’e göre büyük şirketler, ürünlerin menşeine dikkat etmekle yükümlü olmalıdır. Fransa ve İtalya’da, gıdanın menşeini etiketlemek için ilgili bir yasa halihazırda uygulamaya konmuştur. Köstinger, Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller) ile birlikte zorunlu menşe etiketlemesinin Avrupa genelinde uygulanabilmesi için bir girişim başlattığını bildirdi. Aynı zamanda hayvan refahının sağlanmasının pahalı olduğunu ve bu ürünleri kullanacak tüketicilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ukrayna için daha fazla yardım

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP) bir karar daha bildirdi. Avusturya, Ukrayna’ya 46 milyon euro daha insani yardım sağlayacak.

Önceki İçerikAVUSTURYA AB DIŞINDAN YABANCI NİTELİKLİ GÖÇMEN ALIMINI KOLAYLAŞTIRIYOR!
Sonraki İçerikNEHAMMER İLE ERDOĞAN MADRİD’DE BULUŞACAK!