Başkent Viyana’da bugün itibariyle hissedilen hava sıcaklığı 39 dereceyi buldu. Sıcak havalarda nelere dikkat etmek gerekli? Günlük hayat sıcak havalarda nasıl şekillenmeli?

Kurier gazetesi bugün başhekim Hans-Peter Hutter ile gerçekleştirdiği röportajını yayınladığı haberinde, Hutter 2018 yılında trafik kazalarından çok sıcaktan ölümlerin gerçekleştiğine değiniyor. 2018 yılında 400 kişi trafik kazalarında hayatlarını kaybederken, sıcaklar yüzünden hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 766’yı buldu.

Doktor Hutter’in  MedUni Wien’de  ( Viyana Tıp Üniversitesi) çalıştığı bir alan da iklim değişiminin insan sağlığı üzerine etkilerini inceleme yönünde. Yapılan incelemelere göre sıcakların insan sağlığına etkisi illa acil bir durum olarak gerçekleşmiyor. Sıcaklar özellikle mevcut hastalıkların tetiklenmesine de neden oluyor. Bu durumdan en çok zarar görenler şüphesiz kalp ve tansiyon hastaları. Özellikle çocukların ve yaşlıların da hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemlerde daha dikkatli davranması gerekiyor.

Bazı meslek gruplarında çalışanların da bu dönemde daha dikkatli olmaları isteniyor. Bu meslek gruplarının başında kuaförler, aşçılar ve fırıncılar yer alıyor.

Peki sıcaklara karşı nasıl önlemler almalı?

Su İçmeyi Unutmayın

Her insanın %60’ı sudan oluşmaktadır. Susuzluk hissi ise vücut gerçekten su kaybettikten sonra ortaya çıkar. Rotes Kreuz doktorlarından Wolfgang Schreiber bu nedenden dolayı gün içerisinde 2-3 litre su içmek gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle çok sıcak günlerde kafein ve alkolden de uzak durulması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Su İle Serinleyin

Bir diğer öneri de özellikle yaşlıların uygulaması gereken vücudun su ile serinletilmesi. Sprey kutuların içine doldurduğunuz sularla yüzünüzü, kollarınızı hatta bacaklarınızı spreyleyerek vücud sıcaklığınızı daha normal bir seviyeye çekebilirsiniz.

Evinizi Soğuk Tutmanın Yolları

Evinizin çok sıcak olmasını istemiyorsanız panjur, jaluzi ve perdelerinizi gün içinde kapalı tutunuz. Pencerelerinizi düzenli olarak açarak sabah akşam evinizi havalandırınız. Özellikle geceleri pencerelerin açık bırakılması tavsiye ediliyor.

Sabah ve Akşam Saatleri

Dr. Schreiber alışveriş ve spor gibi aktivitelerin sabah saatlerinde veya güneş battıktan sonra yapılmasını tavsiye ediyor. Öğle saatlerinde, güneşin daha güçlü olduğu zaman dilimlerinde mümkün olduğunca dışarıya çıkmamaya özen gösterin.

Güneş Çarpmasına Dikkat!

Güneş çarpmasının ilk belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, ağzın kuruması, mide bulantısı, halsizlik, kol ve bacaklarda kramplar olarak sıralanabilir. Böyle bir durumda hastayı hemen gölge bir alana götürmek önemli. Hastayı oturur pozisyonda tutmanız önemli baş ve vücudun üst kısmı dik bir şekilde durmalı. Hastayı serinletebilmek için nemli bezleri alnına ve vücudunun özellikle üst kısmına yerleştirin. Kısa bir süre içerisinde hastanın durumunda bir düzelme olmaksa hemen ambulans çağırın.

Arabalarda Çocukları Ve Hayvanları Bırakmayın

Yazın bu sıcak günlerinde park halindeki otomobillerde sıcaklık çok kısa bir sürede 70 dereceyi bulabiliyor. Lütfen çocuklarınızı ve hayvanlarınızı bu sıcak günlerde arabada bırakmayın.

Komşularınıza, Çevrenize Dikkat Edin

Doktor Schreiber sıcaklarla ilgili önerilerinde komşuluk ilişkilerinin önemine de değindi. Özellikle yalnız yaşayan yaşlı komşuları olanların sağlık durumlarının sorulması ve yardıma ihtiyaçları varsa destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Önceki İçerikİbo Aslan dünya şampiyonu oldu
Sonraki İçerikVİYANA REKOR DENEMESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK