Karadeniz mutfağının çeşitliği ve tadı Dünya mutfakları arasında yerini almaya başlamıştır. Karadenizli olmayan insanların ilgi odağı olan Karadeniz yemekleri artık istenilen arananlar arasında yerini almıştır. Hamsinin ve tereyağının krallığı, bir yiyenin bir daha yemek için rota değiştirdiği, Kuzey’in en güzel mutfağı Trabzon.
Derleyen: Fedai Çakır
Çatalları, kaşıkları ve yolculuk için bavulları hazırlayın. Trabzon mutfağına yolculuk başlıyor.
KIYMALI KARALAHANA DOLMASI
Karalahana sarmasının Karadeniz’deki adı pancardır. Mümkün olduğunca satır kıymasından yapılması önerilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenmesi öneriliz.
Yapılışı:
Karalahanaları yıkıyoruz.
Yıkadığımız lahanaları kaynamış suyun içerisine koyup, 10 dk haşlıyoruz.
Bir kabın içerisine soğuk su koyup, haşlanmış lahanaları soğuk suyun içine atıyoruz.
Süzgeç yardımız ile lahanaların suyunu süzüp, hafifçe elimizle sıkıyoruz.
Daha sonra pirinçleri yıkayıp bir kabın içerisine koyuyoruz.
Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp, pirincin içerisine koyuyoruz.
Kırmızı pul biberi, tuzu, salçayı,sıvı yağı da ilave edip iyice karıştırıyoruz.
Kara lahanaları ikiye bölüyoruz.
Düz bir zemin üzerine koyup, iç harcımız dan yeteri miktarda koyuyoruz.
Lahanamızın yapraklarını sağa ve sola büküp, sıkıca ileriye doğru yuvarlayarak sarıyoruz.
Sardığımız lahanaları geniş bir tencere içerisine yerleştiriyoruz.
Üzerine tuz serpiştiriyoruz. Sıvı yağ gezdiriyoruz.
Bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı salça koyup, sıcak su ilave ederek eritiyoruz.
Erittiğimiz salçayı lahanaların üzerinde gezdiriyoruz.
Lahanaların üzerine çıkacak şekilde sıcak su ilave ediyoruz.
İlk önce yüksek ateşte kaynatıyoruz, daha sonra kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
Servis tabağına alıp yoğurt eşliğinde servis yapabiliriz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
3 bağ lahana,
1 yemek kaşığı salça,
Sıcak su,
Sıvı yağ,
İç Harcı İçin:
200 gr pirinç,
1 adet soğan,
Yarım bağ maydanoz,
Kırmızı pul biber,
Tuz,
2 yemek kaşığı salça,
Sıvı yağ.
TRABZON USULÜ KARA LAHANA ÇORBASI
Karadeniz insanlarının sofralarında sık sık görülen yemeklerden biriside kara lahana yemeğidir. Enfes lezzete sahip Trabzon usulü yapım tarifine sahip Karalahana yemeğinin nasıl yapıldığını bilmeyenler için kaçırılmaz karalahana yemeğinin tarifini uygulayıp sizde akşama sofranızda Trabzon usulü karalahana yemeğini yiyebilirsiniz.
Yapılışı:
Karalahanayı temizleyip yıkayın bir parmak kalınlığında kıyın suya bastırın. Soğanları yemeklik doğrayın zeytin yağda soteleyin (kemik kullanacaksanız bu aşamada ekleyip soteleyin) tereyağı da ekleyip eritin salçayı ekleyip kavurun domates püresini ekleyin biraz daha çevirin. Kıydığınız lahanayı da ekleyip biraz soteleyin pirinci ekleyip sebzelerin hizasına kadar su koyup tuzunu ayarlayın. Düdüklü tencerenizi kapatıp buhar saldıktan sonra 15 dk. pişirin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Kara Lahana Yemeğinin Malzemeler
1 kilo karalahana
2 tane kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı Trabzon tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı domates rendesi (yazdan hazırladığım konserve)
2 yemek kaşığı pirinç yada bulgur
(isteğe bağlı 4-5 tane kaburga kemiği)
GULİYA
Özelliğini çırpılmamış karalahana ve içyağı kullanılarak yapılmasından alır. Tarifinde Mısır yarması, Barbunya ve patates de saklıdır. Karadeniz’linin yumuşak g kullanmamsına inat ‘ğuliya’ diye okunur.
Yapılışı:
Mısır ve barbunya akşamdan ıslatılır.
Lahana ayıklanır aktarma usulü veya yaprak yaprak yıkanır ve doğranır. Lahana, barbunya, acı biber ve mısır yarması ile beraber, üzerini kapatacak kadar suya haşlanır. Haşlama sırasında bir miktar tuz konur, (yemeğe yetecek kadar tuz daha sonra konacaktır. Bir iki taşım haşlandıktan sonra suyu süzülür.
Soğan ince kıyılır. Havuç, çarliston biber (ve eğer kullanılacaksa) taze fasulye ince halkalar şeklinde doğranır. İç yağı ve sıvı yağla biraz çevrilir (sote edilir). Haşlanan malzemelerin üzerine dökülür, biraz harmanlanır. Üzerine pişecek kadar sıcak su ve tuz katılır. (Tekrar su gerekirse sıcak su katılmalıdır) Pişinceye kadar kaynatılır. Mısır ekmeği ile yenir.
Not: Sebzeler, olduğu gibi doğranır. Sote etmeden çiğ olarak, haşlanan malzemenin üzerine dökülür.sana klasik ve sıvı yağ konur, tuzu serpilir. Yetecek kadar su katılmadan pişirilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 demet karalahana
karalahana Mısır yarması
250 gr iç Barbunya
4 adet Arnavut biberi
3 adet kuru soğan
6 adet çarliston biber
3 adet havuç havuç
1 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
GONGOŞ DOLMASI
Gongoş sarması da denile ve Karalahana’dan yapılan bu yemeği özelliği yapımında kara lahana ve mısır yarmasıyla birlikte dana eti ve yağlı kaburga kemiği kullanılmasıdır. Karalahana’dan yapılan diğer yemeklere oranla daha az yapılan ve tüketilen Trabzon’a has bir yemek çeşidir.
Yapılışı:
250 gram satırla kıyılmış dana eti, küp küp doğranan 3 soğanla yağda kavurulur. Bu sırada lahana yaprakları da başka bir tencerede pişirilir. Pişen malzemeler içinde yağlı bir kaburga kemiği koyarak ısıtılmaya başlanan güvece aktarılır. 1 yemek kaşığı salça ve 2 su bardağı mısır yarması da tencereye eklenerek karıştırılır. Dolmanın iç harcına 1’er tatlı kaşığı pul biber ve karabiber ile 2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve pişirilir. Pişen harca kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır ve bir kaba aktarılır. Pişirilen ve soğuyan lahana yapraklarına iç harcı eklenerek büyükçe sarılır. Sarılan dolmalar, içinde harçla pişirilen kemiğin bulunduğu güvece doldurulur. Üzeri lahana yapraklarıyla örtülen dolmalar güveçte güzelce pişirilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler: 250 gram dana eti
1 adet yağlı kaburga kemiği
3 adet soğan
2 su bardağı mısır yarması
4 bağ kara lahana
2 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
GOLİA
Karalahananın tencerede harikalar yarattığı bir başka tariftir. Sarı fasulye, mısır, kırmızı biber ve soğanın başrol oynadığı yemeğin yardımcı oyuncusu kıymadır.
Yapılışı:
Yıkanmış karalahanayı saplarıyla birlikte kıyın. Acısının çıkması için üstüne kaynar su döküp, 10 dakika kaynatın. Daha sonra suyunu süzün ve bir kenara alın. Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ekleyip, kavurmaya devam edin. Karalahana ve margarini ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakın. Kırık mısır, sarı fasulye, ince kıyılmış kırmızı biber, karabiber ve tuzu ekleyip, pişirmeye devam edin. Sarı fasulye yumuşayınca tencereyi ocaktan alın.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 Kilogram Karalahana
1 Adet Orta Boy Soğan
Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
150 Gram Kıyma
1 Çorba Kaşığı margarin
1 Su Bardağı Kırık Mısır
1 Su Bardağı Sarı Fasulye
3 Adet Kırmızı Biber
Tuz
Karabiber
SARAMBULA
Pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır. Trabzon’un vejetaryenler için de şahane bir mutfağa sahip olduğunu kanıtlayan yemeklerden biridir. Vejetaryenler olmayanların yemeğin üzerine hamsiler serpiştirerek yiyebilriler.
Yapılışı:
Soğan ve pırasa ince kıyılır, tereyağında kavrulur. Üzerine ufak doğranmış pazı, kuru nane, tuz, kıyılmış maydanoz, 5 – 6 dakika kavrulur. Son olarak mısır yarması ve 2 su bardağı su ilave edilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 su bardağı mısır yarması
2 adet pırasa
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 demet pazı
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
Not: 20 – 25 adet hamsi kızartıp üzerine atılarak yenilebilir.
KUYMAK ( MUHLAMA)
Karadeniz’de (Trabzon) meşhur mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniriyle (kolot peyniri) yapılan enfes bir yiyecektir. Koşarak Trabzon’a gitmenize neden olabilir. Kuymak, yalnızca Trabzon’da değil tüm Karadeniz’de sevilen bir yemektir lakin Kuymak denince akla Trabzon gelir ve burada yediğiniz Kuymak’ın tadını hiç bir yerde bulamazsınız.
Yapılışı:
Sahanda tereyağını eritelim.
Üzerine mısır ununu ilave edip karıştıra karıştıra kavuralım.
Sonra yavaş yavaş suyunu ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Daha sonra tuzu ilave edip karıştıralım.
Koyu kıvama gelince içine peyniri ilave edip karıştıralım.
Peynir eriyince ocaktan alalım.
Muhlama (Kuymak) sıcak sıcak servis edin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
2 yemek kaşığı tepeleme Trabzon tereyağı,
1 su bardağı mısır unu,
250 gr muhlamalık peynir,
1,5 su bardağı su,
Tuz.
AKÇAABAT KÖFTESİ
Köfte çeşitleri ile ünlü yurdumuzun kesinlikle en güzel köftelerinden biridir. Trabzon’un o küçük ilçesi Akçaabat’ı ünlü etmeye yetmiştir. Lezzetinin sırrı köftenin içine konan sarımsakta ve pişirilmesinde saklıdır.
Yapılışı:
Köfteyi yapmak için kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak ve baharatı iyice yoğurun. İçine karbonat ve galeta unu da ekleyin. Bu karışıma küçük oval köfteler halinde şekil verin. Izgarada her yerini çevirerek güzelce kızartın. Köfteleri kızartınca kapaklı bir tencerenin içine alıp diğer köfteler pişinceye kadar soğumasını engelleyin. Sebzeleri közleyin. Köfteleri servis tabağına aktarın, üzerine közlenmiş domates ve biberleri dizip sofraya getirin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
600 gram kıyma
1 soğan
2 diş sarımsak
Kimyon, tuz, karabiber, karabiber
1 çay kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı galeta unu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Sivribiber
Domates
KEFAL EKŞİSİ
Ekşi bir tada sahip olan Kefal Ekşisi’nin ekşili denmesinin sebebi tepsinin üzerine bir adet limonun sıkılması ya da limon dilimleriyle pişirilmesidir. Yuvarlak şekilde kesilen balıkların tepsinin dibine dizilmesi ve soğan, domates, biber ve maydanozun lezzet yardımına koşmasıyla yapılmaktadır.
Yapılışı:
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra yuvarlak dilimler halinde kesip tepsiye dizin. Küp şeklinde doğranmış soğanları ve baharatları balıkların üzerine serpiştirin. Halka halka doğranmış domatesleri üzerine dizin. Aralarına ince uzun kesilmiş biberleri yerleştirerek süsleyin. Domates salçasını sulandırıp üzerine dökün. Maydanozları ince ince kıyın. Limonu sıkıp yarım bardak suyla karıştırın. Limonla maydanozu karıştırıp üzerine dökün. Fırına verip 45 dakika pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1,5 kg kefal balığı
4 adet kuru soğan
4 adet domates
2 adet yeşil acı biber
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı su
1 adet limon
Tuz
Karabiber
SEBZELİ PALAMUT DOLMASI
Palamut dolmasının sırrı, ceviz içi, kuşüzümü, yenibahar, palamut’un kendi eti ve çamfıstığıyla birlikte kavrulan ve içi boşaltılan palamut’a doldurulan iç malzemelerde saklıdır. Soğanlı da yapılabilir. Üzerine bir limon sıkıldıktan sonra arabanın plakasını 61 yaptırır.
Yapılışı:
Piyazlık kesilen 8 soğan tuzla yoğrulur. İnce ince kıyılan 8 diş sarımsak ve 1 bağ maydanoz soğanlara eklenir. Kabukları doğranan 4 domates ve tohumları çıkartılan 4 çarliston biber dilimlenerek diğer malzemelere eklenir. Yağlanan fırın tepsisine doğranmış sebzeler yerleştirilir. İçi temizlenen ve ortası açılan palamutların içide sebzeyle doldurulur. İçi ve etrafı sebzelerle kaplanan balığın üzerine dilimlenmiş limonlar koyulur. Yemeğe lezzet katması için balıkların üzerine ve sebzelerin arasına tereyağı parçaları eklenerek fırında pişirilir.
Sebzeli palamut dolması servise hazırdır.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Malzemeler:
4 adet palamut
8 adet soğan
4 adet domates
4 adet çarliston biber
1 adet limon
1 bağ maydanoz
8 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
ISIRGAN (SIRGAN)
Bir çok hastalığa iyi geldiği söylenen ve Karadeniz (Özellikle Giresun) bölgesine has bir yemek çeşididir. Doğada yetişen Isırgan otunun yaş yada kurutulması ile yapılır.
Yapılışı:
Isırganları ayıklayıp yıkadıktan sonra tencerenin içine konulur. Üzerine biraz su konulup haşlanır. Haşlandıktan sonra aynı kabın içine yağ, tuz, , ilave edilip, üzerine mısır unu ilave edip, lahana ezeceği ile ezilir ve servis yapılır.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Toplanmış olan ısırgan otu
Yağ
Tuz
Mısır unu
KAYGANA
Karadeniz yöresinde çok yapılan bu yemeğe bir çeşit krep de diyebiliriz. Kaygana genellikle sabah kahvaltılarında yeniyor. İçersine genellikle sebze, yeşillik koyarak yapılır. Trabzon yöresinde pazı ile yapılan daha çok ünlüdür. Tarifi pazı ile yaparsanız pazılı Kaygana olacaktır. Trabzon tereyağı ve balla yemeye bayılacaksınız.
Yapılışı:
Derin bir kaba iki yumurtayı kırıp çırpın.
1,5 su bardağı sütü dökün.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyin.
Yeşillikleri doğrayıp karışıma dökün.
Çok sıvı olmayacak şekilde bir kıvam elde edin.
Orta boy tavayı ocağa koyup içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ dökün ve yağın ısınmasını bekleyin.
1 kepçeyi dolu dolu olmayacak şekilde karışımla doldurup tavaya dökün.
Yağ sıcak olduğundan döker dökmez katılaşmaya başlayacaktır.
Krebitavayı havada dairesel hareketler yaparak olabildiğince ince hale getirin.
Alt yüzü pişerken yukarıda kalan yüzüne bir iki parça (farklı yerlerine) kadar Trabzon tereyağı koyun.
Krep pişince bir kaşık yardımıyla yada hızlı bir el hareketiyle ters çevirin.
Pişen kayganaları üst üste bir tabağa alın. Dilerseniz dilimleyin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
– 2 yumurta
– 2 kepçe un
– 1 kabartma tozu
– 1 çay kaşığı tuz
– 1,5 su bardağı süt
– 1/3 demet maydanoz
– 4-5 dal yeşil soğan
– 1/3 dereotu (isterseniz koymayabilirsiniz.)
– Sıvı yağ (her krep için bir tatlı kaşığı)
– Tereyağı(isteğe bağlı)
FASULYE TURŞUSU KAVURMASI
İlk adım olarak fasulye turşusu yapılır. Bol soğanın önce yagda kavrulmasından dolayı tadını yağ ile soğandan alır. Mısır ekmeğinin kavurmaya bandırılmasıyla lezzeti doruğa çıkar. Çay ve ayranla güzel gider.
Yapılışı:
Bir tencereye turşuları koyun ve üzerine bir litre su ilave edin. Hafif ateşte pişmeye bırakın. Turşular yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra bir süzgece dökün ve süzmesini bekleyin. Soğuyan tursu iki elle suyu iyice çıkıncaya kadar sıkılır. Ne kadar kuru olursa kavurma o kadar güzel olur. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin ve bir tencereye yarım bardak sıvı yağ ile birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Hepsini beraber kavurun. Soğanlar pembeleşince turşular eklenir ve ağır ateşte karıştırarak kavurun. Arzuya göre tuz ve pul biber eklenebilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1kg fasulye turşusu
5 diş sarımsak
3 adet soğan
tuz
½ su bardağı sıvı yağ
TOMARA KIZARTMASI
Tomara Karadeniz yöresinde bolca yetişen, pazıya benzeyen ve saplarının pişirilmesi suretiyle tüketilen bir sebzedir. Yumurta, mısır unu ve tereyağı ile lezzetlendir.
Yapılışı:
İlk öcelikle sebzemizi çiçeklerinden ayırıp kısa kısa doğruyoruz. Daha sonra yıkıyor ve haşlıyoruz. Haşlarken tuzunu atıyoruz. Haşlandıktan sonra biraz soğumasını bekleyip mısır unu ile karıştırıyoruz. Margarini tavaya koyup tomaraları ekliyoruz ve kızartıyoruz. Kızarırken üstüne az miktarda margarin koyarsanız daha lezzetli olur. Kızaran tarafı kapak yardımı ile çevirip tavayı tekrar yağlayıp diğer tarafını kızartıyoruz bu arada kızar tarafa da 2 yumurta kırıp yayıyoruz. Diğer tarafı da kızarınca yine kapak yardımı ile yumurtalı tarafı çevirip biraz da yumurtaları çektiriyoruz. Servis tabağına alıyoruz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
2 bağ tomara
2 adet yumurta
1 kase mısır unu
2 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı margarin
FASULYELİ YAHNİ
Fasulye ile etin tad olarak karışımının dan mutlu olacaksınız. Fasulyeye etin verdiği lezzetten dolayı çok sevilen bir yemektir.
Yapılışı:
Soğan doğranır ve tereyağında kavrulur. Salça eklenir, bir kaç tur çevrilir. Sonra et atılır, 10 dakika pişirilir. Sıcak su eklenir, yarım saat pişirilir. Bölünmüş fasulyeler ve iri doğranmış patates eklenir, tuz serpilir. Kapak kapatılır, 45 dakika pişirilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1,5 kg kuzu kemikli et
1 kg taze fasulye
2 adet büyük patates
2 adet soğan
2 çorba kaşığı salça
1 dolu çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
KUKUCA
Bal kabağının mısırla birlikte ezilip üzerine şeker ve süt ilave edilerek yapılan bir tatlıdır. Sıcak olarak yenilmesini tavsiye ederiz.
Yapılışı:
Kabak dilimlenir, tencereye konur, üzerine su ve tanelenmiş mısır konur. Orta ateşe yerleştirilir. Yumuşayana kadar pişirilir, çatalla ezilir. Üzerine şeker, tuz ve süt konur, karıştırılır. Sıcak olarak servise sunulur.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
2 dilim bal kabağı (yarım kg)
2 su bardağı su
1 su bardağı mısır
3 çorba kaşığı şeker
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
LAZ BÖREĞİ
Adına ters oluşu Börek adı altında tatlı oluşudur. Laz böreği bir tatlıdır. Hakkını vererek yapmak neredeyse bir günü alsa da lezzeti 1 haftalık emeğe değer.
Yapılışı:
Sekiz su bardağı süte Şeker ekleyerek kaynatın. Baska bir kapta Buğday nişastası, Yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün uzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. BİR tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak bes kat halinde tepsiye dizdiğiniz bes kat yufkanın uzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları Yayın. Kalan bes kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların uzerine yayın. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği Dilim Dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş Tatlı şerbetini ekleyin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
10 yaprak yufka
4 Yumurta
8 su bardağı süt
2 Paket vanilya
3 bardağı kıyılmış Fındık içi
5 su bardağı tozşeker
2 Paket Buğday nişastası
5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su
Şerbeti:
10 su bardağı su
10 su bardağı Toz Şeker
1 / 2 limon suyu
PEYNİRLİ TRABZON PİDESİ
Mayalı hamurun ev sahipliğinde yapılan özel köy peynirinin yıldız oyuncu olduğu pidedir. Üzerine istenilen miktarda tereyağı konur, yine isteğe göre yumurta kırılır. Karadeniz’in her bölgesinde yapılan peynirli yuvarlak pide evinizde deneyebileceğiniz bir tat. Her bölgede malzeme oranları değişse ortak bir tarif.
Yapılışı:
Bir kapta Süt, maya, şekeri, maya (mayayı az süt içinde önce çözüp sonra kaba koymak daha doğrudur) ve tuzu karıştırıp unu azar ilave ederek karıştırmaya başlıyoruz, un yoğunluğu artınca yoğurmaya başlıyoruz, unu sonlara doğru yoğurma işlemi devam ederken ara ara ilave edin. Güzel bir hamur orta yumuşaklıkta bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru üzerini bir bezle örtüp, mayalandırmaya bırakıyoruz. Hava sıcaklığına bağlı olarak değişse de en yarım saat sonra kabarmış olacak.
Peynirli Karadeniz Pidesi Tarifi bitmek üzere, Mayalanmış hamuru el yordamı ile yuvarlak açıyoruz. Kenarları daha kalın bir pide olarak açtığımız hamurun ortasına kaşar peynirlerini ve tereyağını parça parça koyuyoruz biraz daha bekletip fırına sürüyoruz. Biraz daha mayalanması için bekletip. 180 derece fırına koyuyoruz.
peynirli karadeniz pidesi tarifi Mayalanması bağlı olarak 20 dakika da hazır olacaktır. Süre fırına hamur kalınlığına bağlı olarak değişir. İsteyenler içine beyaz peynirde koyabilirler.
Kimi bölgelerde piştikten sonra içine yumurta kırıp tekrar 2-3 dakika fırınlayarak pişirebilirsiniz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
2 bardak ılık süt
1 paket kuru maya
Bir tutam şeker
Bir tutam tuz
aldığı kadar un
kaşar peynir
Trabzon tereyağı
LAZ HELVASI
İrmik unu ve vanilya önderliğinde lezzete ulaşan, muhallebi kıvamına gelene kadar bütün malzemelerin karıştırıldığı kolay bir tarife sahip ve irmiğin dondurmaya çok yakışmasından mütevellit dondurmayla servis edilebilen bir tatlıdır.
Yapılışı:
Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
3 kg süt
1 kg Şeker
3 Paket vanilya
3 Yumurta sarısı
300 gr beyaz, un
200 gr irmik Unu
TRABZON HURMALI TART
Trabzon’a ait tatlı tariflerinin en güzellerinden biridir. Trabzon hurmasının verdiği eşsiz bir tadı vardır.
Yapılışı;
2.5 su bardağı un karıştırma kabına alınır. Şeker, kabartma tozu ve tozbadem eklenerek karıştırılır. Eritilmiş tereyağı, yumurta muskat ve limon kabuğu rendesi de eklenerek hamuru hazırlanır. Hamurdan üzeri için biraz ayrılır. Kalan hamur kalıp büyüklüğünde açılır yağlanmış unlanmış tart kalıbına alınır. İç harcı için; hurmalar bir kaba alınır. Tozşeker ve nişasta eklenerek blenderle ezilir. Tart hamurunun üzerine dökülür. Daha sonra ayrılmış hamurdan şeritler yapılarak süslenir. Önceden ısıtılmış fırında 170 derce de pişirilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 kg trabzon hurması
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı nişasta
hamuru için:
2.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı badem tozu
1 su bardağı toz şeker
125 gr. tereyağı
1 fiske tarçın
muskat
1 limon kabuğu rendesi
1 yumurta
buzlu su
HAMSİKÖY SÜTLACI
Adını Arapça’da 5 anlamına gelen ‘hams’dan alan, dağlar arasında kalmış saklı bir cennettir Hamsiköy. Sütlacı da bu cennetin en güzel lezzetlerinden biridir.
Yapılışı:
Süt ve pirinci geniş bir tencerenin içine alıp pişiriyoruz. Ayrı bir tencerede 2 litre sütü kaynatıp şekerini ilave ediyoruz. Süt ile haşlanmış pirinci kayanayan süte ekliyoruz. Nişasta, vanilya ve yumurtaların sarısını bir kasenin içinde biraz süt ilave ederek çırpıyoruz. Sütlacımıza ekliyoruz. Biraz daha kaynattıktan sonra küçük sütlaç kaselerine paylaştırıyoruz. Kaseleri fırın tepsisinin içine alıp biraz sıcak su döküyoruz. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra isteğe göre üzerine kırılmış fındık serpip servis ediyoruz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
2 Litre Süt
175 Gr Pirinç
50 Gr Nişasta
3 Adet Yumurta Sarısı
1 Paket Vanilya
Yarım kg Toz Şeker
1 Litre Süt (Pirinci Pişirmek İçin)
1 Avuç Fındık (Üzeri İçin)
HODAN BÖREĞİ
İç malzemesi olarak anavatanı Suriye olan hodan bitkisi, soğan ve karabiber kullanılır. Sıcak ve ılık olarak yenmesi tavsiye edilir.
Yapılışı;
Bir tavada bol suda yıkayıp ayıkladığınız ve ince kıydığınız hodanları, ince kıydığınız soğanlarla soteleyin. Tuz ve biberini ayarlayın. Yufkaları sıvı yağ, süt ve su ile oluşturduğunuz sulu harç ile yağlayın ve 8’e bölün. İç malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarın. Yağlanmış fırın tepsisine koyup, kalan harcı üzerine sürün. 200 dereceye ayarladığınız fırında börekleri üzeri kızarana kadar pişirin. Arzunuza göre sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Malzemeler:
500 gram yufka
Yarım litre süt
Yarım litre su
Yarım litre sıvı yağ
İç malzeme için:
1 bağ hodan
Yarım bardak çiçek yağı
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar tuz
PEPEÇURA
Trabzon’da yaşayan Rumların Karadeniz mutfağına armağındır. Siyah üzüm, fındık, Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi, isteğe göre vanilya ve mısır unuyla yapılan bir tatlıdır.
Yapılışı;
Siyah üzümleri su ve şekerle birlikte bir tencerede iyice kaynatın. Ilındıktan sonra tel süzgeçten geçirin (5 su bardağı üzüm suyu elde edin). 4 su bardağı üzüm flsuyunu bir tencereye alın. Artan üzüm suyu ile un ve nişastayı karıştırın. Karışımı tenceredeki üzüm suyuna ekleyin. Karıştırarak pişirin. 10 dakika kaynadıktan sonra, küçük kaselere veya kuplara paylaştırın. Soğuduktan sonra servis yapın.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
6 kişilik
1 kg siyah üzüm
6 su bardağı su
1,5 çay bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı nişasta
Yarım çay bardağı un
HOHOLLİ PİDE
Trabzon pide çeşitleri ile de ünlüdür. Pide deyince akla gelen lerden biridir Hoholli Pide.
Yapılışı:
Mısır ununu ve bir miktar tuzu ılık su ile iyice karıştırarak hamur haline getirin. Hamuru ikiye bölerek yarısını yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine kaynatılarak süzülmüş pırasayı döşeyin. İç harçın üzerine kalan hamuru parça parça ve ya elle ovalayarak ekleyin. Böreğin en üstüne 1 bardak koyu kıvamda ayran gezdirin. Daha önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine yoğurt ve erimiş margarini gezdirin. Tepsinin üzerini örtüp 15 dk dinlendirin ve afiyet ile yiyin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Yarım kg mısır unu
Yeterince ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ayran
1 su bardağı yoğurt
75 gr erimiş margarin
1 kg haşlanmış pırasa
TONYA USULÜ PATATESLİ PİLAV
Şeker hastası değilseniz patates ve Pirinç karışımı bu muhteşem tadı tatmalısınız. Pirinç yerine bulgurda kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Öncelikle, pilav tenceresine zeytinyağını koyun ve soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Soğanlar sararmaya başlayınca 3 bardak suyu ekleyerek kaynamaya bırakın. Bu arada patatesleri soyup, tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Pirinci sıcak suyla yıkayıp, soğuk suyla tekrar çalkalayarak süzün. Tenceredeki su kayamaya başlayınca, süzdüğünüz pirinçlerle beraber tuz, karabiber ve doğradığınız patatesleri de ilave ederek karıştırın. Orta ısılı ateşte tencerenin kapağım kapatarak pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez ocağın altını kısıp 5 dakika daha pişirerek, ocaktan alın. Dereotunu pilavın üzerine serpiştirip tencerenin kapağını kapatarak pilavı 15 dakika demlenmeye, bırakın. Son olarak, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karıştırıp, harmanlayın ve sıcak olarak servise sunun.
İhtiyaç duyulan malzemeler: 2 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan (çok ince doğranmış)
2 adet orta boy patates
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 demet dereotu (çok ince doğranmış)
TRABZON EKMEĞİ
Trabzon’dan uçağa binerseniz ekmek poşetlerini görme nedeniniz Trabzon ekmeğinin ününün çok olmasına bağlıdır. Trabzon’a gidip de ekmek almadan dönmek sizleri bekleyenler için ayıp olacaktır.
Ekşi mayalı ve taş fırında pişirilen Trabzon ekmeği uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlüdür. Yapsanız da Trabzon ekmeği olmayacaktır en iyisi siz Trabzon’dan alın yada gidene sipariş verin.
TEK KİŞİLİK DEV KADRO: HAMSİ YEMEKLERİ
Hamsi yemekleri Trabzon ve Karadeniz’in namusu, lezzeti, çeşitliliği, en güzelidir ve çeşidi de çoktur..
Trabzon’un hamsi yemekleri: Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav…
HAMSİLİ EKMEK
Yapılışı:
Hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak fırında pişirin.
İhtiyaç duyulan malzemeler: 1 bağ pazı
2 bağ taze soğan
1 bağ taze nane
1 kilo hamsi
8 su bardağı mısır unu
tuz
HAMSİ TAVA
Yapılışı:
Hamsilerin başı ve kılçığı çıkarılır, yıkanır, süzülür. Mısır unu ve tuz karıştırılır. Yağın yarısıyla fırın kabı yağlanır. Hamsiler mısır ununa bulanır ve fırın kabına sıkı sıkı dizilir. Üzerine kalan yağ gezdirilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına sürülür, kızarana kadar pişirilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Yarım kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 çay bardağı ayçiçek yağı
HAMSİ BUĞULAMA
Yapılışı:
Balıkları temizleyip kılçıklarını çıkarın. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırıp süzgeçte 15 dakika bekletin. Domates, soğan, patates ve limonu daire şeklinde doğrayın. Tepsiye balıkları tek sıra dizip üzerine sırayla soğan, patates ve domatesi yerleştirin. En üste aralıklı olarak limon ve defneyaprağı koyun. Maydanozu ince ince doğrayın ve limonların üzerine serpin. Tuz, karabiber, zeytinyağı ve suyu karışıma ekleyerek tepsiyi yağlı kâğıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında pişirin. Fırından alarak sıcak servis yapın.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Malzemeler
1 kg. Hamsi
5-6 adet patates
3 adet soğan
1 adet limon
3 adet domates
1 adet defneyaprağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
Yarım tabaka yağlı kâğıt
Yarım demet maydanoz
Karabiber, tuz
HAMSİ ÇORBASI
Yapılışı:
Hamsileri temizleyin, kılçıklarını çıkarın ve tahta üzerinde 1cm’lik parçalar halinde kesin. Bu parçaları 5 dakika kadar haşlayıp,suyunu süzün. Diğer tarafta unu ve sana klasik kase margarini bir tavada kavurun.Domates ve soğanı rendeleyip tavadaki un karışımına ekleyiniz ve bir kaç dakika karıştırınız.Suyu kaynatıp un karışımının içine ilave ediniz ve iyice karıştırınız. Hamsileri, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra 5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapınız.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 Yemek Kaşığı Sana Klasik Kase
1 Çay Kaşığı karabiber
1 Yemek Kaşığı tuz
4 Su Bardağı kaynatılmış su
1 Adet soğan
1 Adet Domates
150 gr hamsi
1 Çorba Kaşığı un
HAMSİ DOLMASI
Yapılışı:
Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını temizleyelim. Bol suyla yıkayalım. 1 Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını alıp kızdıralım. Küçük doğranmış soğanları ve yarım çorba kaşığı dolmalık fıstığı tavaya aktaralım. Soğanlar şeffaflaşıp sararana dek kavuralım. Yarım su bardağı pirinci yıkayıp süzdükten sonra soğanların üzerine ekleyelim. Bir- iki kez çevirdikten sonra 1 su bardağı sıcak suyu, tuzu, karabiberi, yarım çorba kaşığı kuşüzümünü ve 1 çay kaşığı şekeri ilave edelim. Ağır ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim. Ardından ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Hamsinin iç kısımlarını tuz ilave edilmiş un batıralım. 2 adet hamsiyi yan yan yerleştirelim. Ortasına hazırladığımız içten bir tatlı kaşığı koyalım Üçüncü hamsinin dışını una buladıktan sonra harcın üzerine yerleştirelim. Sonra çırpılmış yumurtaya batıralım. Derin bir tavaya sıvı yağı alalım. Hamsileri kızartalım. Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarıp, servis yapalım.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 kg hamsi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Yarım çorba kaşığı kuşüzümü
1 çay kaşığı şeker
Yarım demet maydanoz
2 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
HAMSİ KUŞU
Yapılışı:
Balıkları temizleyin. Etine zarar vermeden kılçıklarını çıkartın. Soğanı ince doğrayıp tuz ve karabiber ile ovun. Hamsiyi ortadan ikiye açarak içine ince kıyılmış maydanoz, kuru nane ve kırmızı biberle yaptığınız karşımı koyun. Un ve yumurtaları çırpıp koyu bir kıvama getirin. Hamsiyi bu bulamaca bulayıp kızgın yağda pişirin.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 kg hamsi
1 adet soğan
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı kuru nane
kırmızı biber
zeytinyağı
karabiber
un
tuz
HAMSİ KÖFTESİ
Yapılışı:
Balıkları temizleyerek kılçığını çıkartın ve ince ince kıyın. Ekmeğin kabuğunu çıkartıp ıslatın. İyice sik ufalayarak hamsinin içine katin. Mısır ununun yarısını, yumurtayı, tuzu ve baharatı koyun. Maydanozları ince ince kıyıp, karışıma ekleyin. Bütün malzemeyi iyice yoğurup, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp elle sekil vererek yassı köfteler yapın.
Teflon tavaya yağ koyup, kızdırın. Köfteleri geri kalan una bulayarak kızartın.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 kg. Hamsi
3 orta dilim Ekmek (bayat)
1 adet Yumurta
2 yemek kasığı Sıvı yağ
Tuz, Kara Biber, Yenibahar
1 1/2 demet Maydanoz
HAMSİ MÜCVER
Yapılışı:
Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün. Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın.
Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın. Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın. Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.
Not: Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180 C’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
250gr. hamsi
2 adet iri patates
2 adet yumurta
1 tutam dereotu
1 su bardağı un
Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir)
Tuz
Karabiber
HAMSİLİ ORMAN PİLAVI
Yapılışı:
Yaklaşık 2 bağ pazı ve 1 bağ taze soğan doğrandıktan sonra 1 adet de kuru soğan doğranır. Kuru soğan ve yeşil soğan 3 yemek kaşığı tereyağ ve 1 çay bardağı sıvı yağda kavrulur. Sıcak suda bekletilen pazılar süzülür ve kavrulmakta olan soğanlara ilave edilir. Salamurada bekletilen hamsinin tuzunun giderilmesi için bir gece suda bekletilmesi gerekmektedir. Suyu süzülen hamsiler küçük küçük doğranır, kavrulan yeşilliklere eklenir. Yemeğimiz pişerken 1 su bardağı pirinç yıkanır ve yemeğe ilave edilir. Piştikten sonra 1 çay kaşığı karabiber ilave edilen Hamsili orman pilavı servis için hazırdır. Yada hamsileri bir tepsiye dizip içine pişen pilavı döküp, hamsilerle pilavı sarıp fırında yarım saat pişirdikten sonra da servis yapabilirsiniz.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
500 gram hamsi
2 bağ pazı
2 adet kuru soğan
1 demet taze soğan
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
PAZILI HAMSİ TAVA
Yapılışı:
Hamsiler kılçıklarından ve başlarından alınarak temizlenir. Üzerine ince doğranmış soğan, pazı, tuz ve sıvıyağ eklenir, yoğrulur. Tavaya az yağ konur. Karışım dökülür, bastırılır. Bir yüzü pişince kapak yardımıyla diğer yüzü çevrilir.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
Yarım kg hamsi
10 yaprak pazı
1 su su bardağı mısır unu
4 adet taze soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ
HAMSİLİ PİLAV
Yapılışı:
Servis tepsisini önce yağlayalım. Sonra ayıkladığımız hamsiyi düzgün bir şekilde alt kısmına ve yanlara dizelim. Tamamlandıktan sonra soğanı ince ince doğruyoruz. Pirinci yıkadıktan sonra soğana ilave edelim, maydanoz, baharat, üzüm ve fıstığı yıkayarak bu malzemelere ilave edelim. Bir miktar hamsiyi bölerek bu karışıma ilave edelim. Birbirine iyice karıştırıp tuzunu da katarak hamsilerin üzerine döşeyelim. Daha sonra tepsinin yanlarındaki hamsileri elimizle diziyoruz. Kalan hamsileri pilavın üzerine iyice yerleştiriyoruz. Açık yer kalmayacak şekilde üzerine sıvı yağ ve tereyağını ilave ediyoruz. Suyunu da koyup kısık ateşte pişirelim.
İhtiyaç duyulan malzemeler:
1 kg hamsi (ayıklanmış)
400 gr pirinç
2 orta boy soğan
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık
Maydanoz
Kırmızı pul biber
Karabiber
1 çay bardağı sıvı yağ
50 gr tereyağı
1 su bardağı su