Trabzon’da ilk kez bir film festivali yapmaya karar verdiniz neden ve nereden çıktı bu fikir?
Röportaj: Fedai Çakır
Çağlayan; İstanbul’da bulunan Federasyon merkezimizde uzun süredir bir film festivali yapsak nasıl olur Trabzon’da konusu arkadaşlarımız ile konuşuyor değerlendirmeler yapıyorduk. Trabzon’da merkezi bulunan Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneği (ANADER) başkanı Sayın Asım Aykan’ın bizi İstanbul’da ziyareti sırasında bu konuyu yönetim kurulumuz ile bir arada konuşarak neden olamasın dedik ve yapmaya karar verdik.

Neden bir film festivali sorusunun cevabı da aslında net ve açık, sadece bakmak yeterli. Doğu Karadeniz ve Trabzon’un sinema endüstrisi açısından doğal plato niteliğindedir. Bu bile bölgenin ulusal film sektörü ve uluslararası Film sektörü için önemli bir yer olduğu aşikardır. Sadece tanınmaya bilinirliğe ve buralarda film çekmek isteyen yönetmen, yapımcı v.s insanlara destek vermeye ihtiyaç vardır. Geleceğe dönük en büyük hedefimiz Trabzon ve çevresini uluslararası çapta film platosu haline getirmek, bölgemizden yeni yönetmenler, oyuncular, teknik personel yetişmesini sağlamak olacaktır.
Karadeniz halkı, Trabzon İnsanı bunu başaracaktır inancımız bu yöndedir.
0-26 Ağustos 2017 Tarihleri arasında ilkini yaptığınız festivalin devamı gelecek mi? Bundan sonra ki çalışmalarınız nasıl ilerleyecek?
Çağlayan; Elbette devamı gelecek. Bize yapamazınız diyen dostlarımıza, arkadaşlarımıza sohbet ortamında söylediğimizi burada da söylemekte fayda var. Yola ilk gün çıkarken yapacağız ve üstelik devamlılığını getirip nesillerden nesillere ulaşan bir festival olacak demiştik. Bu sözlerimizi gerçekleştirmek için de çalışmalarımıza hız kesmenden ilk festivalin bitiş tarihi olan 20 Ağustosun ertesi günü 27 Ağustosta ikinci festival için çalışmalara başladık.
Öncelikle Festivali ana yapı çatısını kuvvetlendirme, daha güçlü bir alt yapı hazırlamak için görüşmeler ve yasal alt yapıda bazı değişikliklere gidiyoruz. Yeni bir kadro ile 2. festivalimizi yapacağız. Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) ilkinde yapmak isteyip de eksik kaldığımız noktalar üzerinde çalışıyoruz, bunları yeni festivalde yapacağız. Yurt dışından katılımın daha çok olması için tanıtım çalışmalarını başlattık, Yurt dışı katılım Trabzon’un Karadeniz bölgesinin ve ülkemizin tanıtılması için önem arz ediyor.
Ulusla sinemayı desteklemeyi sürdüreceğiz. Geçen sene nakdi “Altın Kemençe” ödüllerinde 211.000 TL verdik bu ödülü artıracağız. Kısa film ve Belgesel türde desteklerimiz devam edecek.

Trabzon’da yeni yapılandırma ile sinemanın, sanatın sürdürülebilir olması için festival olarak yıl içerinde süreklilik arz eden etkinlikler yapacağız. Atölye çalışmaları, söyleşiler, film gösterimleri gibi sanatsal ve eğitimsel alanlarda faaliyetlerimiz devam edecek. Bu faaliyetlerimizi başta Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Üniversitelerimiz, Ticaret ve sanayi odası, STK’lar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı ile işbirliği içerinde yapacağız.
Yerli ve yabancı birçok ünlü oyuncu ve sanatçının yıl içerisinde Trabzon’a gelemsini sağlayacağız. Onlara bölgemizi tanıtacağız.
Kısaca diyoruz ki artık “Trabzon’un Film Festivali var.”

Merkezi Mecidiyeköy’de bulunan İstanbul Trabzon Federasyonun çalışmaları nasıl gidiyor orada neler yapıyorsunuz.
Çağlayan; Ben Federasyon başkanı seçildiğimde çevremdekilere söylediğim şu sözümüm arkasında durduğumuza inanıyorum. Biz farklı bir STK olacağız. Biz peynir tereyağı satmaya değil, Trabzon ve Trabzon insanı için neler yapabileceğimizin peşine düşeceğiz. Öylede yaptı;
Öncelikle Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) festivalinin var gerçekleşmesine destek veren İstanbul Trabzon Federasyonun yönetimindeki arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Federasyon olarak sanata ve kültürümüze desteğimiz her zaman oldu. Genel merkezimizde sanata yönelik yada Trabzon Karadeniz kültürüne yönelik sertifikalı kurslarımız sürekli oluyor. Bu kurslarımıza ülkemizin çeşitli yörelerinden insanlar katılıyor ve eğitimleri sonunda kendilerine MEB onaylı sertifikalarını veriyoruz. Bunların hepsini ücretsiz yapıyoruz. Bu konularda okuyucularımız daha geniş bilgi almak ister ise www.istanbultrabzonfederasyonu.com internet sitemizden bululabilirler.
Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) festivalinden önce Uzungöl’de KAR festivali yapmıştık. Buda baya ses getiren bir çalışma olmuştu bizim için.
Federasyon olarak toplumlumuzun hassas olduğu sosyal projelerde çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bundan sonra ki çalışmalarımız da yine bu yönlerde olacaktır.
İstanbul Trabzon Federasyonu sıradan dernekçilik ve federasyonculuk yapmıyor ve yapmayacakta. Biz farklı federasyonculuk dernekçilik yapmaya da devam edeceğiz.
Trabzon Spor deyince aklınıza neler geliyor?
Çağlayan; Öncelikle şunun altını çizmekte fayda var. TRABZON, TRABZONSPOR’DAN İBARET DEĞİLDİR!
Trabzonspor’un üzerinden Trabzon’u kimsenin değerlendirmeye hakkı yok. Trabzonspor başarılı olursa Trabzon başarılı başarısız olursa ölü bir şehir. Böyle bir mantık olabilir mi.
Trabzon’un dinamikleri Trabzonspor’un çok üstüne çıkar. Trabzon‘un tarihi Trabzonspor’un çok çok üstündedir. Trabzonspor’un tarihini gidin 1900’lere gidin ya da 1960’ları baz alın. İkisi de yeterli değil.
Elbette Trabzon Spor şehrimizi bir çok kez başarı ile yurt dışı ve içeride temsil etti. Taraftarı’nın çoğunluğunu Anadolu halkından oluştu. Bu bir gerçek hikayedir., “Anadolu halkının büyük şehirlere baş tutmasının gerçek hikayesidir.”
Bu hikayenin devam etmesi için Trabzon Spor’un daha iyi yönetilmesi gerekmektedir. Başa gelen yönetici arkadaşların kişisel çatışmaları bir kenara atmalılar. Kişisel menfaatler peşinden koşmayı bırakıp bu hikayenin peşinden gitmesi gerekmektedir.
İnanırsak Trabzon spor yine eski şaşaalı günlerine geri dönecektir. Anadolu insanının başarı hikayesi olmaya devam edecektir, büyük şehirler baş tutması devam edecektir.