129 sayfada, rapor “AB sınır koruma ajansı Frontex’in Yunan sahil güvenlik görevlilerinin yasa dışı entrikalarına nasıl dahil olduğunu” belgeliyor, “Spiegel” yazıyor.
Gizli bir AB raporu , “Spiegel” gazetesine göre , AB sınır koruma ajansı Frontex’i , mülteciler Yunan sahil güvenlik tarafından denizde geri itildiğinde kasıtlı olarak görmezden gelmekle suçluyor. Bir olayda, “Spiegel” haber dergisi ve ” Le Monde ” gazetesinin yayınladığı dolandırıcılıkla mücadele ajansı Olaf’ın raporuna göre, bir Frontex uçağı “tanık olmamak için” Ege’den özel olarak çekildi. Perşembe günü alıntı.
129 sayfada, rapor “AB sınır koruma ajansı Frontex’in Yunan sahil güvenlik görevlilerinin yasadışı entrikalarına nasıl dahil olduğunu” belgeliyor, “Spiegel” yazıyor. Rapora göre, Ege’deki sınır muhafızları “Sığınmacıları sistematik olarak herhangi bir araç kullanmadan denize atıyor – ya sallanan teknelerde ya da şişme cankurtaran sallarında” “Spiegel” devam ediyor.
Olaf raporuna atıfta bulunarak, Frontex’in Yunan insan hakları ihlallerini erkenden bildiği ve bunları örtbas ettiği söyleniyor. Frontex ayrıca, AB’nin ilgili sahil güvenlik gemilerini ortak finanse etmesinden dolayı, Avrupalı vergi mükelleflerinin parasının en az altı davaya dahil olduğu gerçeğini de gizledi.
AB Komisyonu, gelecekte bu tür olayları önlemek için 31 insan hakları gözlemcisi görevlendirdiğini vurguladı. Komisyon sözcüsü Anitta Hipper Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Yunan makamlarıyla da yakın çalışıyoruz.” Dedi. Hipper, AB’nin dış sınırlarının korunmasının insan haklarına saygıyla yapılması gerektiğini vurguladı.
Baerbock açıklama talep ediyor
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) Perşembe günü AB sınır koruma dairesi Frontex’in Pire’deki ofisine yaptığı ziyarette, koruma arayan kişilerin ret vakalarının sistematik olarak soruşturulmasını talep etti. Artık, geri itmelerin meydana geldiği birkaç vaka olduğu bilinmektedir. Baerbock, Avrupa değerlerinin AB’nin dış sınırları için de geçerli olması gerektiğini ve bu sınırların da kapıları olması gerektiğini talep etti. Diğer taraftan bakarsak, Akdeniz’de değerlerimiz yok olacak” dedi. baerbock. “Genellikle en zayıf olanla ilgilidir.”
“Spiegel”e göre, yayınlanması amaçlanmayan Olaf raporu, eski Frontex patronu Fabrice Leggeri’nin Nisan ayında istifa etmesinin nedenlerinden biri. Soruşturma, basında AB’nin dış sınırlarına yönelik sözde geri itmelerle ilgili çok sayıda haberi doğruluyor.
Anlatılmak istenen, göçmenlerin ve mültecilerin denizde hedefli olarak uzaklaştırılması veya gizli sınır dışı edilmesidir. Bu uygulamalar yasa dışıdır çünkü bu kişilerin sığınma başvurusunda bulunmalarını engeller. Frontex , 2004 yılında AB’nin doğuya doğru genişlemesiyle kuruldu. 2015 yılından bu yana, ajansın kaynakları önemli ölçüde arttı. 2027 yılına kadar, personelin 10.000 sınır muhafızına daha da artması bekleniyor.
(APA)