Pandemi sürecinde birçok festivaller salgının yayılmasıyla üst üste iptal edildi. Bu sene 3. sü yapılan GastroAntep festivali dijital olarak gerçekleştirildi. 2.5 milyonun üzerinde izleyici sayısı ile Dünya’nın en büyük kendi alanında Dijital Festival olma özelliğini de yakalamış oldu.

Haber: Fedai Çakır

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğinde düzenlediği Uluslararası GastroAntep Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü ‘GastroAntep Hasat Günleri’ olarak dijital ortamda düzenlendi. Michelin yıldızlı ünlü şeflerin katılımıyla hasatlar, workshoplar, paneller ve oturumlar GastroAntep sosyal medya hesapları ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GastroAntep resmî WEB sitelerinden canlı yayınlarla yüz binlerce takip edildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep için dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle bu yıl yeni formatıyla 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘GastroAntep Hasat Günleri’ Antep Fıstığı hasadı ve şire yapımıyla Batalhöyük’te start verdi. Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti dünyaya tanıtmak amacıyla organize edilen GastroAntep’in ilk gününde, yöresel oyunlar oynandı, daha sonra gerçekleşen fıstık hasadında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları ve protokol fıstık topladı, şire yaptı, kurutmalık biber ve patlıcan oyumuna katıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katılımıyla hasat günleri devam etti.

Workshop serisinde Michelin yıldızı şeflerden; ClaudioChinali, Joe Barza, RubenArnanz, JuanJoseLosada ve Charles Azar sunumlarıyla etkinliğe renk kattı. Ayrıca ünlü Türk şeflerden Cüneyt Asan heyecanlı anlatımıyla Gaziantep’in yöresel kebabını kendi has üslubuyla hazırladı. Diğer yandan gastronomi şefi Ömür Akkor sektördeki başarı hikayesini izleyenlerle paylaştı. Etkinlikte öne çıkan 37 ünlü isim ve sektör temsilcileri bulundu.

Panellerde sektör temsilcileri ile başarı yakalamış şeflerle gastronomi ve oluşan gastroekonomi üzerine konuşmalar yapıldı, yerel ürünlerin getirdiği yeni imkanlardan bahsedildi.

 

Gerçekleşen workshoplarda ise yerel lezzetler ve ürünlere yeni soluk getiren ünlü şefler, farklı fikirlilerletatları entegre ederek yeni ürünler elde etti. Genç şefler için yeni soluk getirdi.

ALPASLAN: GAZİ ŞEHİR LEZZETİNE SAĞLIKLI LEZZETİ KATMIŞ OLARAK YÜKSELİŞİNE DEVAM EDECEK

Gaziantep’in Türkiye’de bir marka şehir olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Arslan, “Gaziantep markalaşma döneminde önemli çalışmalar yaptı, kendi markasını oluşturdu. Bu başarıların hiçbiri tesadüf değil. Mevcutla yetinmeyip Büyükşehir Belediye Başkanı olduğundan itibaren Fatma Şahin, kenti daha yukarlara taşımak için canla başla mücadele ediyor. Gaziantep için önemli bir değer. Gaziantep tescil alma konusunda da çalışmalarına başarıyla devam ediyor bizde buna destek olacağız. Gazi şehir lezzetine sağlıklı lezzeti katmış olarak yükselişine devam edecek” diye söyledi.

BAŞKAN ŞAHİN: BEREKETLİ HİLAL, DAHA STRATEJİK VE ÖNEMLİ BİR HALE GELECEK

Hasatta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’te büyük bir hikaye ve kültür olduğunu belirterek, “Yeni dünyanın kodlarını çok iyi görmemiz lazım. Başta yerellik, doğallık ve dijitalleşme önemli hususlar. Bunun gereği olan bereketli hilal, daha stratejik ve önemli hale gelecek. Bereketli hilalin bir hikayesi var. Burada büyük bir emeğin ve inovasyonun yer aldığını göreceksiniz. Gaziantep’in yöresel lezzetleri kendi kendine gerçekleşmiyor. Bu kentte örnek bir iş birliği ve büyük bir emek var. Güneşin D vitamini olmazsa ürünlerden güzel bir verim alamayız. Sağlıklı lezzetin başkenti olma yönündeki gayretimiz devam ediyor” dedi.

VALİ GÜL: ASLOLAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK

Gaziantep Valisi Davut Gül ise Gaziantep’in bereketli topraklara ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Bu yıl pandemiden dolayı dijital ortamda vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu tarım okulunun mahsulleri de burada bulunuyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aslolan sürdürebilirliği sağlamak bu yönde de yoğun gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

AG Gazetesi, Avusturya FM ve Avrupa / Avusturya Günlüğü adına etkinliği, Yazar Yönetmen Fedai Çakır takip etti ve sizler için görüntüleyip yazdı. Yabancı basının da yakın ilgisini çeken festivale yurt dışından da basından katılımlar oldu.
Önceki İçerikTRABZON SPOR’UN RENKLERİ
Sonraki İçerikTEKNOFEST GAZİANTEP’TE GERÇEKLEŞTİ